Zayıf akım sistemleri, binalarda bilgi akışı, iletişim, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesini ve yönetilmesini sağlar. Zayıf akım sistemleri olmadan, bir yapı sadece beton veya ahşaptan ibarettir.
Zayıf Akım Nedir?
Zayıf akım, telefonlar, kapı zilleri, antenler ve yangın alarm sistemleri gibi cihazları çalıştırmak için elektrik tesisatlarında kullanılan düşük voltaj kaynaklarını ifade eder. Zayıf akım sistemlerindeki voltaj düşük olduğundan elektrik çarpma riski yoktur. Zayıf akım, insanlara zarar vermeyen (çarpılmayan) elektrik tesisatı olarak da tanımlanır.
Zayıf akım kabloları genellikle iç mekan uygulamalarında kullanılır. Ofis veya ev gibi yerlerde bulunan tesisatlarda, zayıf akım kaynağı genellikle bir transformatör kullanılarak elde edilir. Zayıf akım sistemleri genellikle 12V ile çalışır. Ancak, 15V ile çalışan zayıf akım sistemleri de mevcuttur. Kablo, düşük voltaj kabloları ve kablo gruplama da zayıf akım kablolarını içerir.
Zayıf Akım Sistemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Günümüzde Nesnelerin İnterneti kavramının yaygınlaşmasıyla birlikte, iletişim ağına bağlı cihazların sayısı artmıştır. Hızla gelişen teknoloji, zayıf akım sistemlerini her geçen gün daha kapsamlı hale getirmektedir.
Zayıf akım sistemleri, genellikle güvenlik amacıyla düşünüldüğü için elektronik güvenlik sistemleri ile karıştırılır. Yaygın inanışın aksine, elektronik güvenlik sistemleri zayıf akım sistemlerinin bir alt kümesidir.
Zayıf akım sistemleri, insanların ve binaların ihtiyaçlarına göre belirlenir. Örneğin, hastanelerde kullanılan sistemler, teknik özellikler ve işçilik açısından fabrikalarda kullanılanlardan farklıdır. Kurum ve kuruluşlar, bu farkları tanımlamak ve istedikleri ürünlerin kalitesini, teknik özelliklerini ve işçilik standartlarını belirlemek için şartnameler yayınlar.
Kurulan sistemlerin uzun ömürlü, doğru ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için kullanılan ürünlerin kalitesi ve standartları yeterli olmalı, işçilik kusursuz olmalı ve sistemler düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Hükümet tarafından yayınlanan kanunlar ve yönetmeliklerle bu kontrol ve bakım görevleri zorunlu hale getirilmiştir.